tasarlanmışlardır.
Fiber optik bir kablonun kesitine bakıldığında iç kısımları şunlardır:
- Merkez – Işığın hareket ettiği ince cam tabaka
- Cam Örtü – Merkezin dışını saran optik malzemeden üretilmiş, merkezden yasıyan ışığı tekrar merkeze geri
gönderen kısım - Kılıf – Kabloyu darbelere ve neme karşı koruyan dış katman
1. Tekil Modlu Fiberler: Yaklaşık 9 mikronluk çapa sahip olan ince merkezli kablolardır ve 1300 ile 1550 nanometre arasında dalgaboyu değerine sahip kızılötesi lazer ışığını iletirler. Bu kablo tipi genellikle veri kaybının daha az olması istenen yerlerde kullanılır.
2. Çoğul Modlu Fiberler: Yaklaşık 62.5 mikronluk çapa sahip olanlardır ve 850 ile 1300 nanometre arasında dalgaboyu değerine sahip kızılötesi lazer ışığını iletirler.Üretim
Bazı fiber kablolar ise plastikten üretilmiştir ve 1mm’ye varan merkeze sahiptirler. Bu kablolar 650 nanometre dalgaboyuna sahip görülebilir
Fiber Optik Kablolar Işığı Nasıl İletirler? Lazerden
Fiber optik kablolar kullanım yeri ve şartlarına bağlı olarak çelik zırh ya da jel tabakası gibi başka
Türleri
MALZEMESİNE GÖRE
- Plastik çekirdekli ve plastik koruyucu zarflı
- Cam çekirdekli ve plastik koruyucu zarflı (İngilizce, Plastic Clad Silica - PCS)
- Cam çekirdekli, cam koruyucu zarflı (İngilizce, Silicon Carbide Fibers - SCS)
Cam çekirdekli fiberler, güç kaybı yönünden diğerlerine göre daha iyidirler. İkisi de cam çekirdekli olan PCS ve SCS fiberlerin arasında PCS fiberler diğerine oranla bu konuda daha iyidir.
Fiber tipine göre
- Çok modlu (İngilizce, multimode fibers- MMF)
- Tek modlu (İngilizce, singlemode fibers - SMF)
İndis tipine göre
İndis, bir ışık ışınının madde içerisindeki ilerlemesine karşı gösterilen direnci belirten bir katsayıdır.
- Dereceli İndis Fiber
- Kademeli İndis Fiber
Fiber TipineGöre
- MultiMode
- SingleMode
Kablo Tipine Göre
- Loose-Tube
- Tight-Buffer
Yapılarına Göre
CAM FIBERLER
- PLASTIK KAPLI SILISYUM FIBER
- PLASTIK FIBERLER
1-CAM FIBERLER:
Nüvesi ve kılıfı camdan imal edilir. Veri iletimi açısından en iyi performansı gösterir. Yapımında kullanılan cam ultra saf silikon dioksit veya kuartz kristalidir. imalat aşamasında indisi azaltmak için, flor veya bor, indisi artırmak için, germanyum veya fosfor ile katkılanır.
2-PLASTIK KAPLI SILISYUM FIBER:
Cam nüveye plastik kılıfa sahiptirler. Fiyat olarak cam fiberlere göre daha ucuz ama performans açısından daha verimsizdir.
3-PLASTIK FIBERLER:
En ucuz fiber tipidir. Nüvesi de kılıfı da plastiktir. Performansı en zayıf fiyatı en uygun fiberdir genelde kaplamaları yoktur. Kısa mesafe iletişimi için uygundur.
Indis Yapısına Göre
Dereceli Indis Fiber
Eger kesit; dereceli indis fiberden alınacak olursa nüvenin disa dogru tıpkı bir dış bükey mercek gibi gözüktügü görülür. Bunun anlamı ise nüvenin çok sayıda ve farklı yoğunlukta cam tabakadan oluştuğudur. Bu durumda ışık nüve içerisinde kabaca bir sinüs dalgası çizerek ilerler.
Kademeli Indis Fiber
Çok modlu kademeli indis fiber en basit fiber tiplerinden biridir 100 – 970µm arasında bir nüve çapına sahiptir. Nüve çapının daha fazla olması daha fazla mod taşınması açısından faydalıdır. Ancak modal yayılma en çok bu tip fiberde olur. Yayılma km başına 15-30 nano sanıye olur. Rakam saniyenin milyarda 15- 30 u gibi görünebilir ama bütün kodlama sistemlerinde hataya sebep olacak düzeydedir. Kabul edilebilir yayılma miktari km de 1 ns dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder